ALGEMEEN

Je kan je direct bij ons online aanmelden voor een eerste afspraak, daarvoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode. In negen maanden tijd groeit er een volledige baby in je buik, met alles er op en er aan. Er gebeurt van alles: je kind ontwikkelt, je lichaam verandert, en jij en je partner bereiden je voor op de bevalling en op het ouderschap.

Termijnecho
De eerste echo is vaak als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Tijdens deze echo kun je het hartje van de baby zien kloppen en zal de baby worden opgemeten. Door deze meting kan heel nauwkeurig worden bepaald hoe ver je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn, daarom wordt het een ‘termijn echo’ genoemd. Als de echoscopist een goed ontwikkelde foetus en een kloppend hartje ziet, dan weten we dat de kans op een miskraam erg daalt. De kans op een miskraam voor een echo is 10%, na een goede echo nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur). Deze echo word je standaard aangeboden maar is niet verplicht.

Uitgerekende datum
Aan de hand van je cyclus kan worden bepaald wanneer je baby verwacht wordt. Dit is een richtdatum, slechts 4% van de vrouwen bevalt exact op deze dag. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dat is tussen 3 weken vr en 2 weken n de datum dat je uitgerekend bent.

Controles
De eerste controle vindt plaats als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 keer bij ons op het spreekuur. Wij beoordelen de groei van de baby en of jou lichaam zich goed kan aanpassen aan de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Iedere controle zullen we jullie ook informatie geven. Deze is steeds toegespitst op die specifieke periode van de zwangerschap waar je je op dat moment bevindt. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om tijdens de zwangerschap met al je vragen ergens terecht te kunnen, daarom is er altijd voldoende ruimte op het spreekuur om je vragen te stellen.